Kolejny torcik tym razem mały dla małej dziewczynki . Tort na 6 osób. Cały seledynowy z masą z dodatkiem pistacji .
Tort zrobiony w małe tortownicy .
Pistacjowy torcik
biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
800 ml śmietany 30%
cukier puder ok 1/2 szklanki
4 łyżki mielonych pistacji
dżem morelowy
poncz woda z syropem o smaku pistacji
barwnik zielony
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier przestanie być wyczuwalny .
Dodajemy żółtka- chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy szpatułką .
Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczeni. Wlewamy ciasto. Pieczemy 30 min. Zimny biszkopt przecinamy na 4 . Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i barwnik. Dzielimy na pół. Do jednego kremu dodajemy zmielone pistacje. Pierwszy blat kropimy ponczem .Nakładamy warstwę dżemu.
Kładziemy drugi blat ponczujemy. Nakładamy masę z pistacjami. I tak do końca. Masą smarujemy cały tort . Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy go.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz