wtorek, 10 listopada 2015

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem

Kuchnia regionalna Bieszczad kryje w sobie dużo dobrodziejstwa . Przepisów na potrawy tanie, smaczne i proste . Przepisy te były przekazywane z pokolenia na pokolenie, często były zmieniane ale z powodu biedy osadników.
Podstawy zostały do dziś , smak też mimo ewolucji :)
Dziś coś smacznego i poszukiwanego przez turystów Pierogi z kaszą gryczaną - Łemkowie- Bojkowie zostawili ja wykorzystuję .

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem 

składniki
ciasto
4 szklanki mąki z roztocza
sól
1,5 szklanki goracego mleka
3 łyżki oleju
farsz
1/2 kg kaszy gryczanej
30 dag sera białego tłustego
sól
pieprz
świeża mięta
1 duża cebula
2 łyżki masła

Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Mleko podgrzewamy do ok 70 stopni, dodajemy olej.Mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pięknie wyrobione odstawiamy na ok 10 min.
Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Cebule siekamy i smażymy na maśle. Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy mieszamy dodajemy ser biały . Wyrabiamy farsz doprawiając go solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną mięte. Jeszcze ra zmieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z skwarkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz