sobota, 19 grudnia 2015

Różowy tort Barbie mega czekoladowy

Kolejny tort tym razem cały czekoladowy . Czekoladowe blaty , czekoladowy krem.
Cały pokryty masa maślaną w kolorze różowym. Ozdobiony masą z bitej śmietany także w kolorze różu .

Różowy tort Barbie mega czekoladowy 

składniki

blaty czekoladowe
 
3 jajka
150 ml mleka
125 ml oleju
1 szklanka cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa czekoladowa
 
400 ml śmietanki kremówki

 25 dag czekolady gorzkiej  fix do ubijania śmietany

masa maślana
25 dag cukru pudru
200g masła
barwnik różowy 
1 łyżka śmietany 30%  

masa śmietanowa

400 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
barwnik różowy żelowy 
żelatyna  4 łyżeczki
 
 Śmietankę podgrzewamy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy  połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na  całą noc. Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. 

Ciasto. 
Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty . Dodajemy żółtka.  
Mąkę mieszamy z soda ,proszkiem i kakao. Zmniejszamy obroty. Dodajemy na przemian mleko ,mąkę ,olej. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy ok 40 min. Zimne przekrawamy. Nakładamy masę. Przekładamy.
Robimy masę maślaną . Ubijamy masło, dodajemy cukier puder śmietanę i barwnik.  Ubijamy ok 5 min. 
 Cały tort smarujemy masą . Nakładamy opłatek.

Ubijamy śmietanę . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody; Mieszamy. Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy cukier puder , barwnik i rozpuszczoną żelatynę .
Chwilę ubijamy. dekorujemy tort. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz