Kolejny tort tym razem cały czekoladowy . Czekoladowe blaty , czekoladowy krem.
Cały pokryty masa maślaną w kolorze różowym. Ozdobiony masą z bitej śmietany także w kolorze różu .
Różowy tort Barbie mega czekoladowy
składniki
blaty czekoladowe
3 jajka
150 ml mleka
125 ml oleju
1 szklanka cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa czekoladowa
400 ml śmietanki kremówki
25 dag czekolady gorzkiej
fix do ubijania śmietany
masa maślana
25 dag cukru pudru
200g masła
barwnik różowy
1 łyżka śmietany 30%
masa śmietanowa
400 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
barwnik różowy żelowy
żelatyna 4 łyżeczki
Śmietankę
podgrzewamy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do otrzymania
gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.
Po tym czasie kremówkę
z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy fix.
Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.
Ciasto.
Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty . Dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z soda ,proszkiem i kakao. Zmniejszamy obroty. Dodajemy na przemian mleko ,mąkę ,olej. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy ok 40 min. Zimne przekrawamy. Nakładamy masę. Przekładamy.
Robimy masę maślaną . Ubijamy masło, dodajemy cukier puder śmietanę i barwnik. Ubijamy ok 5 min.
Cały tort smarujemy masą . Nakładamy opłatek.
Ubijamy śmietanę . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody; Mieszamy. Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy cukier puder , barwnik i rozpuszczoną żelatynę .
Chwilę ubijamy. dekorujemy tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz