środa, 16 grudnia 2015

Zupa ziemniaczano szpinakowa

Smaczna zupa z dodatkiem szpinaku. Dużo witamin, potasu i żelaza. Ugotowana na mięsku doprawiona świeżym czosnkiem , wspaniale pasuje na zimowy obiad.

Zupa ziemniaczano szpinakowa 
składniki

1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 szklanka szpinaku
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i pietruszkę obieramy , ścieramy na tarce duże oczka. Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody. Dajemy kawałek mięsa drobiowego , liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min. Po tym czasie odcedzamy wywar. Dodajemy starte warzywa i pokrojone ziemniaki. Gotuje . Doprawiamy solą do smaku.  Szpinak podsmażamy na masełku i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę 30 % . Zagotowujemy .Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz