poniedziałek, 7 marca 2016

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree z ziemniaka i selera

 Smaczne eleganckie mięsko z kurczaka , pasuje na niedzielny obiad jak i duże uroczystości, łatwe w zrobieniu. U mnie podane na puree z ziemniaka i selera.


Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree z ziemniaka i selera

składniki
1 kg piersi z kurczaka
sól
pieprz biały
1 /2 kostki zimnego masła
natka piertuszki
2 jajka
mąka
woda
tarta bułka
1kg ziemniaków
1 duży seler
śmietana 30 %

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Solimy do smaku doprawiamy białym pieprzem. Dzielimy mięso na kulki ok 120 -150 g . Moczymy ręce. Formujemy placuszek.Na środek kładziemy kawałek masła i posiekanej natki pietruszki. Zamykamy strony placuszka do środka . Formujemy kształt marchewki . Jajko mieszamy z wodą i mąką , solimy do smaku. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Devolaye obtaczamy w cieście potem w tartej bułce. Obsmażamy na oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 min.
Seler i ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dusimy z śmietaną 30 % . Doprawiamy  solą do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz