sobota, 19 marca 2016

Pizza na cienkim spodzie z szynką i serem


 Pyszna pizza dla całej rodziny na cienkim spodzie. Miękkie smaczne ciasto . Smakuje na świeżo jak i odgrzana . 

 Pizza na cienkim spodzie z szynką i serem 

- 1/2 kostki drożdży
– łyżeczka cukru,  i mąki do zaczynu
– duża  szklanka ciepłej wody ok 300ml
– 0,5 kg mąki na pizzę typu zero
– 4 łyżki oliwy z oliwek

-szynka
-ser żółty
-zioła prowansalskie  
-sos pomidorowy

Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Do połowy szklanki wody kruszymy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy posypujemy łyżeczką mąki . Odstawiamy na ok 10min, aż rozczyn zacznie pracować  , unosić się lekko . Wlewamy rozczyn i resztę ciepłej wody do mąki. Mieszamy ręką . Dolewamy oliwę z oliwek. Ugniatamy formując kulę . Odstawiamy kule ciasta na ok 30-40 min. Jak podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy ,naciągamy ciasto formując kształt blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym ,posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy plasterki szynki . Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika . Kiedy brzegi pizzy zaczną się rumienić , posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na kilka minut . Gotowe. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz