wtorek, 15 marca 2016

Ryż z warzywami i pulpecikami

Lekki zielone danie z odrobiną curry , do tego malutkie klopsiki. Obiad zdrowy pasujące na wiosenny obiadek.
Polecam całej rodzinie .

Ryż z warzywami i pulpecikami 

składniki
40 dag łopatki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
25 dag ryżu
1/2 szklanki mrożonego szpinaku
kawałek brokuła
1 szklanka zielonego groszku
1/2 selera
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 30 %

Seler obieramy , kroimy w małą kosteczkę. Brokuła kroimy w małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło . Podsmażamy warzywa. Dodajemy szpinak i groszek zielony . Chwilę smażymy -podlewamy odrobiną wody . Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Dodajemy ryż do warzyw. Mieszamy. Doprawiamy solą i odrobiną curry. Dolewamy śmietanę. Chwilę dusimy. Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Solimy do smaku.  Formujemy małe kulki. Gotujemy je na parze i dodajemy do ryżu z warzywami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz