Smaczne szybkie w zrobieniu ciasteczka z ciasta francuskiego. Maja kształt uszek do barszczu tylko są większe. W środku kryją budyń i wisienkę z kompotu .
Francuskie uszka z budyniem
składniki
ciasto francuskie
wiśnie z kompotu
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
0,5 litra mleka
jajko
cukier puder.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka,dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniu. Do gotującego mleka wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Na środek kwadratu z ciasta francuskiego wkładamy łyżeczkę ziemnego budyniu i jedną wiśnie z kompotu. Sklejamy w trójkąt .Potem dwa rogi sklejamy aby powstało uszko. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na złoto. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Pycha
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń