wtorek, 15 marca 2016

Francuskie uszka z budyniem

Smaczne szybkie w zrobieniu ciasteczka z ciasta francuskiego. Maja kształt uszek do barszczu tylko są większe. W środku kryją budyń i wisienkę  z kompotu .

Francuskie uszka z budyniem 
składniki
 ciasto francuskie
wiśnie  z kompotu 
 1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
0,5 litra mleka
jajko
cukier puder.

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka,dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniu. Do gotującego mleka wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Na środek kwadratu z ciasta francuskiego wkładamy łyżeczkę ziemnego budyniu i jedną wiśnie  z kompotu. Sklejamy w trójkąt .Potem dwa rogi sklejamy aby powstało uszko. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na złoto. Zimne posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze: