piątek, 22 kwietnia 2016

Potrawka z kurczaka z kalafiorem romanesco

Szybki obiadek dla całej rodziny , pasuje do ryżu białego , ziemniaczków ale tez fajnie smakuje z świeżą bułką lub chlebkiem .

Potrawka z kurczaka z kalafiorem romanesco 

składniki

3 udka
1 kalafior romanesco
3 marchewki
sól'
pieprz
1 szklanka śmietany 30 %
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka mąki

Do garnka wkładamy obrane marchewki i udka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy zimna wodę, solimy do smaku  i gotujemy do miękkości mięsa.  Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu. Wywar odcedzamy . Wlewamy do czystego garnka. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso oddzielamy od kości , kroimy na mniejsze kawałki. Do bulionu dajemy różyczki kalafiora gotujemy ok 6 min, dodajemy wcześniej pokrojone mięso i marchewkę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Śmietanę mieszamy z mąką . Wlewamy do gotującej się potrawki. Zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz