piątek, 22 kwietnia 2016

Syrop na kaszel i przeziębienie z mniszka lekarskiego cynamonu i anyżku

Kolejny słoiczek w domowej apteczki. Dalej wykorzystuje wspaniałe właściwości mniszka , ale tym razem dodałam cynamon i anyżek. Dwie te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

 Syrop na kaszel i przeziębienie z mniszka lekarskiego cynamonu i anyżku 

składniki
500 szt główek mniszka lekarskiego
1 kg cukru
2 cytryny
4 laski cynamonu
5 anyżków
2 litry wody
W pogodny dzień zbieramy główki mniszka lekarskiego. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy wodą ok 2 litry. Zagotowujemy. Gotujemy ok 20min. Po tym czasie odstawiamy garnek na min 12 godzin. Zimne kwiaty z wywarem przelewamy przez pieluszkę tetrową. Kwiaty wyciskamy w pieluszce do ostaniej kropli. Do wywaru wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryn i dodajemy przyprawy . Gotujemy na małym ogniu aż syrop zgęstnieje ok 1 godzinę. Przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy.





2 komentarze:

  1. A od jakiego wieku można podawać do dzieciom? Czy cynamon i mniszek lekarski są odpowiednie dla chlopca który niedługo skończy 2 lata? W obecnym sezonie dosyć często choruje, co prawda podaje mu dicotuss i szybko działa bo po 3 dniach prawie nie kaszle ale chciałabym coś jeszcze mieć w zapasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu mniszek lekarski jest podstawą syropów na kaszel z apteki , ja leczę tym swoje dzieci od lat spokojnie 2 latkowi można dać 2 małe łyżeczki dziennie a cynamon też nie zaszkodzi , miodzik można zrobić bez cynamonu tutaj przepis http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2015/05/syrop-na-kaszek-i-wzmocnienie.html pozdrawia

    OdpowiedzUsuń