czwartek, 21 kwietnia 2016

Sałatka romanesco z jajkiem i oliwkami

Coś innego kalafior romanesco taki piękny i zieloniutki ,że aż szkoda go kroić .  Pokroiłam i warto było , smaczny i zdrowy i jak pięknie komponuje się na talerzu - polecam choć nie jest teraz za tani koszt 1 szt to 10 zł .


Sałatka romanesco z jajkiem i oliwkami 

 składniki
1 kalafior romanesco
4 jajka
sól
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
oliwki czarne 1/2 słoiczka

Kalafior romanesco myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na różyczki . Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 7 min.  Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo zimne obieramy i kroimy w ćwiartki. Oliwki czarne odcedzamy na sitku.  Olej mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solimy do smaku. Na talerzu układamy różyczki kalafiora, przekładamy kawałkami jajka i ozdabiamy oliwkami. Całość polewamy sosem czosnkowym. Podajemy zaraz po zrobieniu.






2 komentarze:

  1. ciekawy ten kalafior- u mnie go nigdzie nie widziałam:( ciekawa jestem czy smakuje tak jak tez zwyczajny-biały?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobnie , ale jakby bardziej kalafiorowy bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń