sobota, 2 kwietnia 2016

Śledzie w zalewie

Najlepsze śledzie w zalewie kwaśno słodkiej. Możemy je przechowywać w zalewie do ok 1 m-c . Nadają się na każda okazję i do każdej śledziowej potrawy .

Śledzie w zalewie 

składniki
2 litry wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
liść laurowy
ziele angielskie
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki oleju
2 łyżki soli
śledzie solone

Wodę gotujemy , dodajemy cukier mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy liść laurowy , pokrojony czosnek i ziele angielskie . Mieszamy. Dodajemy sól, ocet . Na koniec wlewamy olej. Mieszamy . Śledzie moczymy przez ok 6 godzin. Śledzie przekładamy do zalewy . Wstawiamy do lodówki. Śledzie po 24 godzinach są gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz