poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Wiosenna zupa z jajkiem

 Smaczna zupa dla całej rodziny z dużą ilością warzyw . Do tego świeże zdrowe jajeczko.

Wiosenna zupa z jajkiem 

składniki
4 ziemniaki
2 marchewki żółte
2 marchewki pomarańczowe
1 kalafior
1 seler
3 jajka
1 udko
sól
czosnek 2 ząbki
1 szklanka zielonego groszku
1 szklanka śmietany 30 %

Do garnka z wodą ok 1,5 litra wkładamy umyte udko kurze. Gotujemy ok 15 min. Solimy do smaku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i kroimy w małe różyczki. Marchewki obieramy jedne kroimy w plasterki drugie w kostkę. Seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.  Warzywa dodajemy do wywaru. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę. Doprawiamy sola i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Jajka gotujemy obieramy i podajemy z zupą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz