Inna wersja kurnika o wiele smaczniejszy i pożywniejszy niż zwykły krupnik.
Dodatek pęczaku , grzybów leśnych i kiełbasy sprawia że zupa jest treściwa i pożywna.
Krupnik na pęczaku
składniki
2 udka
1 garść grzybów suszonych
1 szklanka pęczaku
2 marchewki
15 dag boczku
15 dag kiełbasy
2 cebule
masło 2 łyżki
sól
pieprz
przyprawa w płynie
liść laurowy
ziele angielskie
4 ziemniaki
natka pietruszki
Do garnka wlewamy wodę , dodajemy umyte udka i grzyby . Zagotowujemy dodajemy ziele angielskie i liść laurowy . Dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę . Po zagotowaniu dodajemy pęczak. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso obieramy dodajemy do wywaru. Cebulę siekamy podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą pieprzem i przyprawą w płynie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz