wtorek, 17 kwietnia 2018

Czosnek niedźwiedzi do słoika

Warto wykorzystać krótki sezon na czosnek niedźwiedzi. Nazbierać ładne młode listki w słoneczny dzień i zrobić z nich pesto zamknięte w słoiku. Taki czosnek możemy użyć do kanapek , sałatek,makaronów. Przechowujemy je w lodówce.

Czosnek niedźwiedzi do słoika 

składniki
czosnek niedźwiedzi
sól do smaku
1 -2 ząbki czosnku  zwykłego
olej rzepakowy

Liście  czosnku  myjemy osuszamy . Czosnek obieramy miksujemy . dodajemy liście czosnku niedźwiedziego odrobinę soli i 2 łyżki oleju. Blendujemy na miazgę dodając resztę  liści i dodając według uznania olej. Kosztujemy dosalamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików na wierzch wlewamy odrobinę oleju. Zamykamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz