środa, 6 czerwca 2018

Młody bób na krótko

Sezon na bób trwa krótko dlatego warto go wykorzystać . Najlepiej smakuje ugotowany z dodatkiem warzyw i czosnku. Tak właśnie na krótko.
Warzywo to jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Posiada dużo białka, magnezu , żelaza cynku i kwasu foliowego.
Odkwasza także nasz organizm. Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

 Młody bób na krótko

składniki
1 kg młodego bobu
szczypior
2 liście selera
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
przyprawa warzywna suszona
sól

Bób myjemy dajemy do garnka zalewamy wodą. Solimy dodajemy, suszone warzywa , przekrojone ząbki czosnku nie trzeba go obierać . Liście selera i szczypior. Gotujemy do miękkości. 
Odcedzamy dodajemy łyżkę masła i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz