Sezon na bób trwa krótko dlatego warto go wykorzystać . Najlepiej smakuje ugotowany z dodatkiem warzyw i czosnku. Tak właśnie na krótko.
Warzywo to jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Posiada dużo białka, magnezu , żelaza cynku i kwasu foliowego.
Odkwasza także nasz organizm. Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia
uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie
organizmu z toksyn.
Młody bób na krótko
składniki
1 kg młodego bobu
szczypior
2 liście selera
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
przyprawa warzywna suszona
sól
Bób myjemy dajemy do garnka zalewamy wodą. Solimy dodajemy, suszone warzywa , przekrojone ząbki czosnku nie trzeba go obierać . Liście selera i szczypior. Gotujemy do miękkości.
Odcedzamy dodajemy łyżkę masła i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz