poniedziałek, 25 maja 2020

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem - test soku z cytryn sycylijskich


Moja propozycja odnowionej , zmienionej nie banalnej sałatki jarzynowej. Podstawowe składniki plus kawałki tuńczyka. Sałatka ta jest lżejsza ponieważ nie dodajemy do niej majonezu .

Robiąc tą sałatkę wykorzystałam sok z cytryn sycylijskich  LIMMI aby jabłko dodane do sałatki nie ściemniało i było wyraziste w smaku . Zawsze wykorzystując jabłko obrane w potrawach nie gotowanych mocze jego cząstki w soku . Tym sposobem bardzo długo ma piękny zdrowy kolor.




Sałatka jarzynowa z tuńczykiem 


składniki

1 puszka tuńczyka kawałki w oleju
1 duże jabłko
4 ziemniaki
1/2 selera
2 marchewki
1 duża cebula
natka pietruszki
5 jajek
papryka czerwona
sok z cytryny LIMMI
sól
pieprz młotkowany


Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane , zimne obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę kroimy w kosteczkę . Marchewkę i seler obieramy , gotujemy , zimne kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy kroimy w kosteczkę i moczymy w soku z cytryny ok 5 min. Przecedzamy jabłuszko dodajemy resztę składników. Lekko mieszamy , dodając tuńczyka , posiekana natkę pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz