sobota, 30 stycznia 2021

Pulpeciki w sosie prowansalskim

 Smaczne pulpeciki z ziołami prowansalskimi . Pasta pomidorowa śmietanka i delikatne klopsiki. Podajemy z ryżem , makaronem lub ziemniakami . 

Pulpeciki w sosie prowansalskim

składniki

30dag mięsa z szynki

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli 

sól

pieprz

1 jajko

1 kromka chleba tostowego namoczonego w mleku 

sok pomidorowy 2 szklanki

śmietana 30 % 1/3 szkl

Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę siekamy i podsmażamy an masełku, dodajemy do mięsa. Czosnek wyciskamy, dodajemy odciśnięty chleb tostowy ,sól,pieprz i trochę ziół prowansalskich. Wyrabiamy masę . Formujemy kulki i podsmażamy je z dwóch stron. Zalewamy pulpeciki sokiem pomidorowym, doprawiamy solą ,pieprzem,cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz