sobota, 30 marca 2013

Pieczone sledzie z puree z marchewki i selera

Danie pasuje na post i nie tylko. Lekkie smaczne i zdrowe.

Pieczone śledzie z puree z marchewki i selera

składniki
  1/2 kg śledzie świeże,
    3 marchewki
    1 kawałek seler,
    1 łyżka masło,
    1/2 szklanki bulionu
    pieprz kolorowy ziarnisty
    2 łyżki cebula prażona

Śledzie myjemy osuszamy i wyciągamy wnętrzności , odcinamy głowę. Myjemy osuszamy solimy , doprawiamy pieprzem. Do brzuszków nakąłdamy cebule prażoną. Pieczemy w piekarniku ok 200 stopni ok 15 min.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce to samo robimy z selerem. warzywa podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie podajemy z marchewką .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz