sobota, 30 marca 2013

Jajka w sosie beszamel chrzanowym

Takie jajeczka muszą zagościć na naszym stole . Smaczne na zimno i ciepło.

Jajka w sosie beszamel chrzanowym

składniki
    3 łyżeczki chrzanu tartego,
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    mleko,
    5 szt jajek

Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła , dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy energicznie. wlewamy mleko i cały czas mieszamy , dolewamy mleka, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję. Cały czas lekko mieszamy ,żeby nie powstały grudki. Gdy sos jest gotowy wyłączamy palnik i dodajemy chrzan i sól do smaku. Mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Jajka podajemy z sosem , ozdabiamy suszona żurawiną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz