niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosenna sałatka na ciepło z krewetkami

I znów w mojej kuchni pojawiają się krewetki tym razem w towarzystwie ryżu bazowego i dzikiego.

Wiosenna sałatka na ciepło z krewetkami


składniki
   1/2 szklanki ryż brązowy Podravka
    1/2 szklanki ryż dziki Podravka
    sałata,
    1  pomidor,
    1  pomarańcza,
    1/2 szt awokado,
    krewetki,
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masło,
    Sól morska- MŁYNEK,
    szczypior

Ryż brązowy i dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Krewetki obieramy z pancerzy i podsmażamy na masełku z wyciśniętym czosnkiem. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. Awokado obieramy i kroimy w paski. Szczypior siekamy. Z pomarańcza robimy filety i kroimy go w kostkę. Kawałek pomarańcza zostawiamy aby wycisnąć z niego sok. Na talerzu podajemy wymieszany ryż układamy na nim podsmażone krewetki polewamy sosem z smażenia. Układamy pomidory , awokado i sałatę. Posypujemy sola morską kawałkami pomarańczy i szczypiorem. Wykańczamy kropiąc sokiem z pomarańczy .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz