piątek, 24 maja 2013

Żółty ryż z tuńczykiem

Szybkie danie obiadowe ryż + warzywa + tuńczyk :)

Żółty ryż z tuńczykiem

składniki

    1 woreczek ryż brązowy,
    1  papryka żółta,
    1 szt por (biała część),
    1 szt tuńczyk w sosie własnym,
    pieprz biały
    Sól morska
    szczypior,
    1 łyżka olej rzepakowy,
    1/2 puszki kukurydzy

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Pora białą część myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białą błonkę. Kroimy ja w paseczki. szczypior kroimy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy i odcedzamy.Kukurydze odcedzamy na sicie.  Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pora i paprykę. Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy ryż i kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy tuńczyka i szczypior. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz