Szybkie danie obiadowe ryż + warzywa + tuńczyk :)
Żółty ryż z tuńczykiem
składniki
1 woreczek ryż brązowy,
1 papryka żółta,
1 szt por (biała część),
1 szt tuńczyk w sosie własnym,
pieprz biały
Sól morska
szczypior,
1 łyżka olej rzepakowy,
1/2 puszki kukurydzy
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Pora białą część myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę zółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białą błonkę. Kroimy ja w paseczki. szczypior kroimy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy i odcedzamy.Kukurydze odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pora i paprykę. Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy ryż i kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy tuńczyka i szczypior. Podajemy na ciepło.
Hej, super jednogarnkowe jedzonko... Warzywka, rybka, OK, Gratulacje i Pozdrowienia. Grzegorz
OdpowiedzUsuń