sobota, 22 czerwca 2013

Muffiny migdałowo- truskawkowe

Nasze ulubione ciacha- muffiny. Tym razem do ciasta dodałam tarte migdały - wyszły jak zawsze - pyszne.


Muffiny migdałowo- truskawkowe

składniki
    25 dag truskawek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka tarte migdały
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    2 szt jajka
    1/2 szklanki cukru
    cukier puder
    barwnik czerwony

Do jednej miski dajemy 2 całe jajka , 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę mleka - mieszamy ubijaczką. Do drugiej miski dodajemy 1 szklankę tartych migdałów, 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę proszku. dodajemy cukier zwykły - mieszamy. Łączymy zawartość dwóch misek - lekko mieszamy łyżką - nie mikserem. Truskawki obieramy myjemy suszymy i kroimy na pół. Do papilotek dajemy 1 łyżkę ciasta na to połówkę lub całą truskawkę i znów łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Robimy lukier mieszając barwnik z cukrem pudrem - lukrujemy zimne ciastka.



1 komentarz:

  1. pyszny pomysł:) chętnie bym zjadła jedną:)

    OdpowiedzUsuń