Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóźniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika.
Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.
Sałatka z fetą i olejem sezamowym
składniki
1/2 szt sałaty masłowej
1 szt kiwi
1/2 kostki feta
1 szt cebula czerwona
pieprz kolorowy ziarnisty
olej sezamowy
1 łyżka sezamu
Sałatę masłową myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Ser feta kruszymy, cebule czerwona obieramy i kroimy w cienkie piórka. Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę. Sałatę solimy sola morską doprawiamy pieprzem i kropimy olejem sezamowym. Sezam prażymy na patelni i posypujemy nim sałatkę.
Kieszonkowe oleje są super na raz i nie ma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz