czwartek, 20 czerwca 2013

Ryż z grillowanym bakłażanem i siekanym jajkiem

Dziś w mojej kuchni testujemy ryż BRITTA . Mieszanka ryz dzikiego i parboiled .
Opakowanie ma dwa woreczki po 100g . Ryż smaczny wspaniale nadaje się do sałatek i na ciepło. 

Ryż z grillowanym bakłażanem i siekanym jajkiem

składniki

    1 woreczek ryż dziki i biały Britta
    1/2 puszki groszek zielony
    oliwa z oliwek
    2  jajka
    1 szt biała kiełbasa
    1/2 szt bakłażan
    Sól morska- MŁYNEK
    pieprz kolorowy ziarnisty
    natka pietruszki
    uniwersalna przyprawa

Ryz biały i dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, wyciągamy z woreczka i odstawiamy. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy ryż, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz i odcedzony groszek. Dodajemy posiekana natkę mieszamy. Jajka gotujemy na twardo obieramy i siekamy. Bakłażana kroimy w plasterki , kiełbasę białą kroimy w plasterki. Kiełbasę i bakłażana grillujemy na patelni. Ryż serwujemy posypany jajkiem . Dodajemy plasterki u grillowanej kiełbasy i bakłażana.











Ryż dziki&parboiled - jest niezwykłą mieszanką złocistego ryżu parboiled i oryginalnego w smaku ryżu dzikiego. Łagodność ryżu parboiled została uzupełniona wyrazistym orzechowym aromatem ryżu dzikiego dzięki czemu uzyskaliśmy nie tylko kompozycję o wyrafinowanym smaku ale także o wysokich wartościach odżywczych. Mieszanka ta stanowi idealny dodatek do wykwintnych dań, najlepiej komponuje się z dziczyzną, rybami, rakami czy owocami morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz