wtorek, 11 czerwca 2013

Tortilla z warzywami

Coś z kuchni Hiszpańskiej. Tam tortilla składa się tylko z  ziemniaków i jajek w stylu prostego omletu. Teraz Hiszpanie rozbudowali ją troszkę.

Tortilla z warzywami

składniki

  50 dag ziemniaków
    30 dag cukinii
    1  papryka czerwona
    1  cebula
    4 łyżki oliwa
    2 ząbki czosnku
    Sól morska
    pieprz kolorowy ziarnisty
    6 szt jaja


Ziemniaki obieramy , cukinie dobrze myjemy warzywa kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Na oleju na patelni podsmażamy pokrojoną cebule ziemniaki ,paprykę i cukinię. Dodajemy posiekany czosnek. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie do miski bijamy jajka i mieszamy je dobrze.Masę lekko solimy i wlewamy na patelnię. Smażymy ok 8 min , co chwilę potrząsając aby omlet nie przywarł. Omlet jest gotowy kiedy jajko zetnie się. Zsunąć omlet na talerz , przykryć talerzem i odwrócić ponownie umieścić na patelni. Wtedy smażymy druga stronę omletu. Posypujemy natką pietruszki, podajemy z  sosem czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz