czwartek, 11 września 2014

Pierożki z ciasta maślanego z wiśniami

Pierogi może są troszkę pracochłonną potrawą , ale ... opłaca się je zrobić choć raz w miesiącu .
Sekretem jest pyszne ciasto a środek cóż ... smażone wiśnie a do tego odrobina śmietany ..cóż więcej

Pierożki z ciasta maślanego z wiśniami

składniki
ciasto
1 kg mąki
1/2 kostki masła
ok 3 szklanki mleka
sól do smaku
nadzienie
2 kg wiśni
cukier

Wiśnie drelujemy podsmażamy z cukrem na ale dżemik. Zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy sól do smaku.
W garnku zagotowujemy mleko z masłem. Gorące wlewamy do maki . Mieszamy łyżką po chwili wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwile aby przestygło. Rozwałkowujemy wycinamy kółka , nakładamy łyżeczkę wiśni. Sklejamy gotujemy.
Podajemy z śmietaną .



2 komentarze:

  1. Takie pierogi to bym chętnie zjadł,ale chyba już nie ma wiśni.Chociaż można zrobić z mrożonych.

    OdpowiedzUsuń