sobota, 25 października 2014

Barszczyk po Łemkowsku

Mój mąż zjadł podobny podczas swoich wypraw . Przyjechał i pierwsze słowa , wierz co jadłem , ale dobre było. Tym bardziej ,że jest on fanem barszczyków .
Więc zrobiłam swój recenzja - uuu twój lepszy o wiele lepszy - pyszny :)

Barszczyk po Łemkowsku 

składniki
  2kg buraków
 kawałek kurczaka
cebula
marchewka 2 szt
 pietruszka 1 szt
ziemniaki 4 szt
ziele angielskie
pieprz kulki
sól morska
maggi
ocet
cukier
jajka
śmietana 30 %
przyprawa uniwersalna dla odważnych

Gotujemy rosół. Do zimnej wody wkładamy kawałek kurczaka , liść laurowy , kulki pieprzu i opalona nad ogniem cebulę .Cebula ma być czarna. Gotujemy na małym ogniu ok 40 min.
Następnie solimy do smaku nasz rosołek i przelewamy przez sito.
Ziemniaki , buraki, włoszczyznę obieramy. Marchew, pietruszkę , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Ziemniaki kroimy w małą kostkę . Do rosołu wkładamy ziemniaki i buraki i gotujemy pomalutku z 10 min. Po tym czasie wkładamy starta włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu , pilnując żeby barszcz nie gotował się mocno . Doprawiamy , przyprawa uniwersalna , pieprzem  , octem , odrobiną cukru do smaku.
Na koniec zaciągamy śmietaną 30 procent .
Podajemy z jajkiem .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz