wtorek, 29 września 2015

Dżemik jabłkowy z odrobiną pomarańczy

Komu znudzą się proste konfitury z jabłek proponuje dodać do nich kawałki pomarańczy i zetrzeć odrobinę skórki z pomarańczy. Wychodzi smaczny drzem z nutą intensywnej pomarańczy - poczujemy słoneczko w zimowy wieczór.

Dżemik jabłkowy z odrobiną pomarańczy

składniki
1 kg jabłek
3 pomarańcze
1 szklanka cukru

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Usuwając wcześniej gniazda nasienne. Pomarańcze dobrze myjemy z jednej pomarańczy ścieramy skórkę .  Dodajemy do jabłka. Wszystkie pomarańcza obieramy z skórki ,kroimy w kosteczkę , usuwamy pestki. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy cukier. Dusimy ok 20 min. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz