wtorek, 8 września 2015

Konfitura z aronii i gruszek

I kolejne jesienne przetwory. W tym roku inwestujemy w owoce, na słodko na bogato.
Zapraszam na konfiturę z aronii z kawałkami gruszek dla słodkości .

Konfitura z aronii i gruszek

aronia 1 kg
cukier 1 kg
gruszki 2 kg
1,5 szklanki wody

Aronię obieramy , zostawiamy same kuleczki. Zamrażamy je na ok 3 godzinki. Aronia straci cierpki smak. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kulki aronii. Gotujemy ok 30 min. Mieszamy co 5 min. Dosypujemy cukier,zmniejszamy ogień i gotujemy . Następnie obieramy gruszki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w kostkę . Dodajemy do aronii. Dobrze mieszamy i smażymy ok 20 min. Gorące przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.






Owoce aronii to naturalna broń przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w nich witaminy C, E, B2, B9, PP i przeciwutleniacze potrafią skutecznie zwalczać nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz