Zakochałam się w tej zupie, coś pysznego delikatnego i zdrowego.
Krem z pieczonych buraków
składniki
1 kg buraki czerwone
1/2 selera
2 marchewki
1 pietruszka
Sól morska
liść laurowy
1 szklanka śmietana 30 %
1 opakowanie barszcz czerwony instant Winiary
sok z cytryny
2 szklanki bulion drobiowy
3 szt ziemniaki
Buraki dobrze myjemy odcinamy końcówki i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do pieca na ok 40 min w 180 stopni. Następnie gotujemy wywar warzywny. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę ,seler, pietruszkę i obrane całe ziemniaki dodajemy liść laurowy i sól do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy bulion , zostawiając w bulionie tylko ziemniaki ja dodałam jeszcze 2 szklanki gotowego bulionu. Kiedy buraki zrobią się miękkie wyciągamy je z pieca i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce . dodajemy do bulionu - zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min. Następnie wszystko miksujemy na krem. dodajemy barszcz instant z torebki . Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 procent - zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz