czwartek, 15 marca 2012

Zupa udkowa z majerankiem :)

Pyszna pożywna zupa mięsna z korniszonem ,pieczarkami i majerankiem
    * 3 szt udka kurczaka,
    * 1 szt marchewka,
    * 6 szt pieczarki,
    * 4 szt korniszony,
    * 1 szt cebula,
    * 1 łyżka mąka,
    * 2 szt kostka bulionowa Winiary
    * majeranek kamis
    * 2 szt liść laurowy
    * 3 szt pieprz kulki kamis
    * 2 kulki ziele angielskie,
    * 1 łyżka przyprawa do flaków,
    * 1 łyżeczka papryka słodka,
    * 1 łyżka masło

W garnku z wodą ok 3 litra gotujemy udka .Do garnka dodajemy liść laurowy ,kulki pieprzu i ziele angielskie .Po ok 10 min dodajemy 2 kostki bulionowe .Dodajemy pokrojoną cieniutko marchewkę -gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je i oddzielamy od kości kroimy  w mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do wywaru .
Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone  w plasterki pieczarki,posiekana cebulę i pokrojone  w kosteczkę korniszony .Smażymy przez chwilę ,dodajemy czerwona paprykę ,przyprawę do flaków mieszamy .Zawartość patelni wlewamy do wywaru z mięsem .Na patelni na odrobinie masła robimy zasmażkę pierwszego stopnia -jasną .Dodajemy do zupy . Po zagotowaniu do zupy mięsnej dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz