składniki
* 1 szklanka kasza jęczmienna perłowa,
* 3 szt ziemniaki,
* 1 szt marchewka,
* 1 szt pietruszka,
* 1 szt udko,
* przyprawa Jarzynka winiary
* natka pietruszki,
* 1 szt cebula,
* 3 kulki ziele angielskie kamis
* 2 szt liść laurowy kamis
* 1 łyżka masło,
* 2 łyżeczki papryka słodka
W garnku z woda ok 2 litry gotujemy udko z dodatkiem kulek ziela angielskiego,liścia laurowego i kilku kulek pieprzu . Gotujemy ok 15 min . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki ,starta na tarce pietruszkę i marchewkę . Doprawiamy łyżka przyprawy uniwersalnej. Mieszamy dodajemy kaszę . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę wymieszaną z czerwoną słodką papryką .na patelnie wlewamy nabierkę zupy mieszamy i wszystko wlewamy do krupnika . Gotujemy aż kasza będzie miękka .dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz