Biszkopt - zawsze wychodzi wysoki :)
SKŁADNIKI:
- * 1 szt budyń śmietankowy,
- * 5 szt jaja,
- * 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- * 180 gram cukier,
- * 200 gram mąka,
- * Sól
Do miski wbijamy całe jajka ,odrobine soli i cukier. Miksujemy długo aż piana będzie ok 4 razy większa i będzie prawie biła a cukier nie będzie wyczuwalny Mąkę tortową przesiewamy wraz z budyniem-budyń kupujemy bez cukru i proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka . Dodajemy do ubitej piany i lekko mieszamy łyżką już nie miksujemy . Masę wlewamy do tortownicy -24cm . Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 min .Wyciągamy z piekarnika i z tortownicy przewracamy do góry spodem i zostawiamy do wystygnięcia
Pierzynka wierzchnia
-śmietana 30 % 330 ml
-galaretka szafirowa1 szt
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody . Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy . Zostawiamy 1 łyżkę ,resztę wlewamy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę . Zostawioną reszta galaretki kropimy pierzynkę .
Masa biała
-śmietana 30 % 330 ml
- 2 łyżki cukru pudru
-1 czubata łyżeczka zelatyny
Mocno schłodzona śmietane ubijamy z cukrem pudrem ,wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody żelatynę ,ubijamy jeszcze moment
Szafirowa masa jabłkowa
-3 jabłka
-1 galaretka szafirowa
Jabłka obieramy kroimy w małe kawałki i podsmazamy w garneczku jak trochę zmiękną dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku galaretke .Mieszamy gdy zacznie tężeć smarujemy masą biszkopt .
Dekoracja
Boki tortu smarujemy dowoloną masą i przyklejamy nadziewane rurki.
Piękny torcik! uwielbiam kolor niebieski!
OdpowiedzUsuńSUPER
OdpowiedzUsuń