poniedziałek, 23 lipca 2012

Drożdżowy pieróg z kurkami

Drożdżowy pieróg z kurkami  -rodzaj pizzy  tylko w kształcie dużego pieroga nadziewanego serem ,szynką i leśnymi kurkami .

składniki
  1 szklanka kurki,
    15 dag szynka,
    15 dag ser zółty,
    1 szt cebula,
    zioła prowansalskie kamis
    sos pomidorowy,
    sos czosnkowy,
    ketchup mały ostry,
    CIASTO,
    1/2 kg mąka,
    1/2 kostki drożdże,
    Sól,
    1 łyżeczka cukier,
    4 łyżki mleko,
    4 łyżki olej rzepakowy,
    woda ciepła

W misce robimy rozczyn z drożdży . Drożdże kruszymy dodajemy cukier ,ciepłe mleko ,mieszamy . Posypujemy mąką nakrywamy ściereczka odstawiamy aż wyrośnie.  Do dużej miski dajemy mąkę dodajemy sól. Mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn ,lekko mieszamy dodajemy olej i ciepłą wodę ,wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duże kółko .Wielkość koła 2 razy wielkość blachy na której będziemy piekli pizze. Jedną połowę koła smarujemy sosem pomidorowym ,ketchupem co mamy w domu . Posypujemy ziołami prowansalskimi.  Kurki obieramy myjemy i smażymy na łyżeczce oleju wraz z cebulką .  Na ciasto kładziemy plasterki szynki na to podsmażone kurki z cebulą .Nakładamy ser zółty . Zamykamy pieroga .Sklejając boki . Pieroga przekładamy na blachę pieczemy w 220 stopniach ok 25 min . Podajemy z sos czosnkowym i ketchupem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz