Drożdżowy pieróg z kurkami -rodzaj pizzy tylko w kształcie dużego pieroga nadziewanego serem ,szynką i leśnymi kurkami .
składniki
1 szklanka kurki,
15 dag szynka,
15 dag ser zółty,
1 szt cebula,
zioła prowansalskie kamis
sos pomidorowy,
sos czosnkowy,
ketchup mały ostry,
CIASTO,
1/2 kg mąka,
1/2 kostki drożdże,
Sól,
1 łyżeczka cukier,
4 łyżki mleko,
4 łyżki olej rzepakowy,
woda ciepła
W misce robimy rozczyn z drożdży . Drożdże kruszymy dodajemy cukier ,ciepłe mleko ,mieszamy . Posypujemy mąką nakrywamy ściereczka odstawiamy aż wyrośnie. Do dużej miski dajemy mąkę dodajemy sól. Mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn ,lekko mieszamy dodajemy olej i ciepłą wodę ,wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duże kółko .Wielkość koła 2 razy wielkość blachy na której będziemy piekli pizze. Jedną połowę koła smarujemy sosem pomidorowym ,ketchupem co mamy w domu . Posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurki obieramy myjemy i smażymy na łyżeczce oleju wraz z cebulką . Na ciasto kładziemy plasterki szynki na to podsmażone kurki z cebulą .Nakładamy ser zółty . Zamykamy pieroga .Sklejając boki . Pieroga przekładamy na blachę pieczemy w 220 stopniach ok 25 min . Podajemy z sos czosnkowym i ketchupem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz