poniedziałek, 2 lipca 2012

Letnia sałatka z soi

Letnia sałatka z soi. O właściwościach soi nie trzeba dużo mówić - ma niesamowite właściwości dla naszego organizmu ,przede wszystkim zalecana jest dla kobiet .

Zalety soi

  • Źródło „chudego” białka. Nasiona soi zawierają wiele aminokwasów i są podstawowym ich źródłem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
  • Duża zawartość składników odżywczych i względnie niska wartość kaloryczna. Soja dostarcza witamin z grupy B, aminokwasów oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych (tłuszczy) i przy tym mniej kalorii niż pożywienie pochodzenia zwierzęcego.
  • Dostępna w wielu formach, takich jak: edamame, mleko sojowe, jogurt sojowy, tofu, miso, natto i inne.
  • Zdrowa dla serca. Soja jest bogata w saponiny– związki, które FDA uznała za substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi.
  • Zapobiega chorobom i łagodzi skutki menopauzy. Ziana soi zawierają izoflawony, które są związkami roślinnymi uwalnianymi w trakcie trawienia. W swojej aktywnej postaci izoflawony (nazywane też fitoestrogenami), zachowują się jak hormony i wydają się być związane z rzadszym występowaniem pewnych rodzajów raka, osteoporozy i ograniczeniem symptomów menopauzy.
składniki

    1 szklanka soja,
    3 szt dymka,
    3 szt pomidor,
    1 szt cebula czerwona,
    koperek,
    oliwa,
    pieprz,
    ocet balsamiczny,
    Sól
 Soje moczymy najlepiej całą noc . Następnie gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu studzimy . Dymkę siekamy dodajemy do soi. Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Cebule czerwona obieramy i siekamy . Składniki mieszamy . Dodajemy oliwę ocet balsamiczny do smaku . doprawiamy solą i pieprzem .


1 komentarz: