Zalety soi
- Źródło „chudego” białka. Nasiona soi zawierają wiele aminokwasów i są podstawowym ich źródłem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
- Duża zawartość składników odżywczych i względnie niska wartość kaloryczna. Soja dostarcza witamin z grupy B, aminokwasów oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych (tłuszczy) i przy tym mniej kalorii niż pożywienie pochodzenia zwierzęcego.
- Dostępna w wielu formach, takich jak: edamame, mleko sojowe, jogurt sojowy, tofu, miso, natto i inne.
- Zdrowa dla serca. Soja jest bogata w saponiny– związki, które FDA uznała za substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi.
- Zapobiega chorobom i łagodzi skutki menopauzy. Ziana soi zawierają izoflawony, które są związkami roślinnymi uwalnianymi w trakcie trawienia. W swojej aktywnej postaci izoflawony (nazywane też fitoestrogenami), zachowują się jak hormony i wydają się być związane z rzadszym występowaniem pewnych rodzajów raka, osteoporozy i ograniczeniem symptomów menopauzy.
1 szklanka soja,
3 szt dymka,
3 szt pomidor,
1 szt cebula czerwona,
koperek,
oliwa,
pieprz,
ocet balsamiczny,
Sól
Soje moczymy najlepiej całą noc . Następnie gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu studzimy . Dymkę siekamy dodajemy do soi. Pomidora kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Cebule czerwona obieramy i siekamy . Składniki mieszamy . Dodajemy oliwę ocet balsamiczny do smaku . doprawiamy solą i pieprzem .
Bardzo fajna - prosta, a z pewnością smaczna :)
OdpowiedzUsuń