Do zrobienia tego risotto użyłam ryżu Arborio Podravka.
Dodałam bakłażana i dymkę ,prosto smacznie ,lekko.
Risotto z bakłażanem
składniki
1 szklanka ryż arborio Podravka
1 łyżka oliwy,
dymka,
1 t cebula,
1 bakłażan,
2 ząbki czosnku
pieprz biały Prymat,
Sól morska- MŁYNEK,
1,5 szklanki bulion warzywny winiary
Na patelni dość dużej rozgrzewamy olej. Na olej dajemy posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy szklankę ryżu -mieszamy podsmażymy chwilę . Dodajemy pokrojonego w kosteczkę bakłażana.Mieszamy. Po ok 5 min zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego. Nakrywamy patelnie zmniejszamy płomień i dusimy. Dodajemy pod koniec sól,pieprz do smaku i pokrojoną dymkę . Podajemy .
Do tej potrawy użyłam i polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz