niedziela, 25 listopada 2012

Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami

W okresie Bożonarodzeniowym w mojej kuchni nie brakuje ryb . Przeważnie są to ryby pieczone z rożnymi dodatkami,dipami owocami. 

Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami

składniki
    2 szt makrela świeża,
    3 szt jabłka,
    5 szt suszona śliwka,
    1 łyżka pestek dyni,
    3 łyżki rodzynki,
    Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
    Sól morska- MŁYNEK,
    sok z cytryny

Makrelę świeżą myjemy osuszamy . Solimy z każdej strony . Wkładamy do piekarnika na ok 20 min . Pieczemy z termoobiegiem w 190 stopniach . Jabłka dobrze myjemy nie obieramy ,usuwamy pestki. Kroimy w plasterki dodajemy śliwkę rodzynki ,pestki. Doprawiamy pieprzem do smaku . Tak przygotowane jabłuszka wkładamy do piekarnika na ok 7 min . Pieczone jabłuszka podajemy z pieczoną rybką .






SMACZNYCH ŚWIĄT

1 komentarz:

  1. już tak wiele świątecznych akcentów na Twoich stronach...chciałam Cię więc prosić o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...

    OdpowiedzUsuń