Moja lekka zupka rybna na święta jak i na co dzień . Szybka smaczna ,lekka .
Lekka zupka rybna z dzikim ryżem
składniki
3 okonie
3 szt ziemniaki,
1 szklanka ryżu dzikiego Kupiec
2 szt marchewka,
natka pietruszki,
1 szt korzeń pietruszki,
vegeta Podravka
2 szt liść laurowy,
pieprz kulki,
pieprz biały
Ryby myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności ,skrobiemy z łusek. Myjemy. Wkładamy do garnka z woda liściem laurowym i kulkami pieprzu . Gotujemy ok 20 min do miękkości ryb. Gdy ryby są miękkie wyciągamy je z wywaru . Przelewamy wywar przez siko lub gazę ,żeby pozbyć się drobinek ryb ,ości itd. Do wywaru dodajemy przyprawę uniwersalną i pokrojone warzywa .Dosypujemy ryż dziki. Gotujemy do miękkości warzyw . Ryby obieramy .Pod koniec gotowania kawałki ryby wkładamy do zupy i doprawiamy białym pieprzem . Zupę ozdabiamy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz