Lekkie dietetyczne danie ,smaczne i aromatyczne .
Do zrobienia sosu użyłam pomidorów z puszki Podravka i ryżu tej samej firmy .
Ryż z sosem pomidorowym i pieczarkami
składniki
1 woreczek ryżu Parboiled z dzikim Podravka
25 dag pieczarek
1 cebula,
1 szt pomidory z puszki Podravka
1 ząbek czosnku
tymianek,
uniwersalna przyprawa
cukier,
pieprz biały
2 łyżki masła lub 1 łyżeczka oleju
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . PO ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone pieczarki i cebule . Gdy pieczarki są podsmażone dodajemy do nich zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy zagotowujemy . doprawiamy przyprawą uniwersalną ,cukrem i pieprzem do smaku . Gotujemy . dodajemy tymianek i wyciśnięty czosnek . Pod koniec dodajemy jeszcze odrobinę masła do zagęszczenia. Podajemy z ryżem .
Pysznie tu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)