wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasteczka na jeden ząbek

Szybkie w zrobieniu zawsze się udają i są bardzo smaczne .
Drożdżowe oczka z dżemikiem

składniki
4 szklanki mąki,
25 dag margaryny
5 dag drożdży,
2 jajka,
1 białko,
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 proc,
1 słoik dżemu jabłkowego
1 opakowanie cukru waniliowego Kamis

Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy  . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia. Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz