Lekka zdrowa sałatka z roszponki , ryżu dzikiego i mięsa indyka .
Roszponka z dzikim ryżem i indykiem
składniki
1 szt Udziec z indyka,
1 woreczek ryżu dzikiego
1 garść roszponki,
2 łyżki olej rzepakowy,
1 łyżka sok z cytryny,
Sól,
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawa uniwersalna Vegeta Podravka
Udziec z indyka gotujemy z przyprawą uniwersalną do miękkości. Po ugotowaniu kroimy mięso na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Ryz dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Robimy sos mieszamy dobrej jakości olej rzepakowy z sokiem z cytryny w stosunku 2;1 , dodajemy wyciśnięty czosnek i sól do smaku -mieszamy . Na talerzach układamy ryż polewamy go odrobiną sosu . Nakładamy sałatę a na nią mięso indyka . Kropimy całość sosem.
Mięso z indyka gotowałam z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Vegeta Podravki'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz