sobota, 26 stycznia 2013

Ryż z warzywami i pastą Ajvar

Szybkie danie obiadowe z dodatkiem zdrowej aromatycznej pasty warzywnej Ajvar Podravki.
Dzięki niej zwykłe danie zamieniło się w królewskie aromatyczne i bardzo smaczne .

Ryż z warzywami i pastą Ajvar

składniki
  1 woreczek ryżu brązowego Podravka
    1/2 szt cukinia młoda,
    1/2 szt selera naciowego
    1 cebula,
    1 ząbek czosnek,
    2 łyżki pasta ajvar Podravka
    1 laska kiełbasa swojska,
    1/2 szt papryka czerwona,
    Sól morska- MŁYNEK,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    olej
   natka pietruszki lub kolendry


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule , wyciśnięty czosnek. dodajemy pokrojona nie obrana cukinie. Smażymy chwile i dodajemy następne warzywa pokrojona paprykę i seler. Pod koniec dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę .Gdy warzywa robią się miękkie dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy pastę warzywną. Mieszamy doprawiamy do smaku solą morska i pieprzem kolorowym.






1 komentarz: