sobota, 5 stycznia 2013

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Bardzo lubię robić zapiekanki są to dania szybkie i należą do tych , które czyszczą lodówkę z resztek .

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

składniki

    2 woreczki ryżu Podravka
    25 dag kiełbasy żywiecka lub krakowska
    20 dag pieczarek
    ketchup ostry,
    5 szt ogórków konserwowych
    1 szt cebula,
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    10 dag sera zółtego

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Układamy warstwę ryżu następnie kładziemy pokrojone pieczarki ,podsmażoną kiełbaskę i znów ryż. Następnie pokrojone ogórki. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Do 1/2 szklanki bulionu dodajemy ketchup i starty ser mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min . Podajemy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz