Bardzo lubię robić zapiekanki są to dania szybkie i należą do tych , które czyszczą lodówkę z resztek .
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami
składniki
2 woreczki ryżu Podravka
25 dag kiełbasy żywiecka lub krakowska
20 dag pieczarek
ketchup ostry,
5 szt ogórków konserwowych
1 szt cebula,
1/2 szklanki bulionu warzywnego
10 dag sera zółtego
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Układamy warstwę ryżu następnie kładziemy pokrojone pieczarki ,podsmażoną kiełbaskę i znów ryż. Następnie pokrojone ogórki. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Do 1/2 szklanki bulionu dodajemy ketchup i starty ser mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min . Podajemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz