Czy bigos musi być ciężki , tłusty NIE !! . Mój jest lekki mało tłuszczu dużo smaku .
Dietetyczny bigosik z pieczarkami
składniki
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
2 szt cebula,
25 dag pieczarek
1 słoiczek koncentrat pomidorowy,
4 szt pieprz kulki,
przyprawa do bigosu Vegeta Podravka
3 szt liść laurowy
pieprz kolorowy ziarnisty
1 marchewka,
30 dag szynki drobiowej
1 łyżka olej,
2 ząbki czosnku
W jednym garnku gotujemy kapustę kiszoną. W drugim garnku gotujemy pokrojoną kapustę białą z starta marchewką , liściem laurowym i kulkami pieprzu. Kiedy kapusty są ugotowane łączymy je w jednym dużym garnku. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i pokrojona w kosteczkę drobiową szynką . Następnie na patelnie dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawę do bigosu , sól,pieprz do smaku. Zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustami-mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek -mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min . Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze papryką ,pieprzem i solą.
Bigosik doprawiamy przyprawą do Bigosu Vegeta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz