środa, 20 lutego 2013

Dietetyczny bigosik z pieczarkami

Czy bigos musi być ciężki , tłusty NIE !! . Mój jest lekki mało tłuszczu dużo smaku .

Dietetyczny bigosik z pieczarkami

składniki
1/2 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg kapusty białej
    2 szt cebula,
    25 dag pieczarek
    1 słoiczek koncentrat pomidorowy,
    4 szt pieprz kulki,
    przyprawa do bigosu Vegeta Podravka
    3 szt liść laurowy
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 marchewka,
    30 dag szynki drobiowej
    1 łyżka olej,
    2 ząbki czosnku

W jednym garnku gotujemy kapustę kiszoną. W drugim garnku gotujemy pokrojoną kapustę białą z starta marchewką , liściem laurowym i kulkami pieprzu. Kiedy kapusty są ugotowane łączymy je w jednym dużym garnku. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i pokrojona w kosteczkę drobiową szynką . Następnie na patelnie dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawę do bigosu , sól,pieprz do smaku. Zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustami-mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek -mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min . Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze papryką ,pieprzem i solą.



Bigosik doprawiamy przyprawą do Bigosu Vegeta





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz