Dorwałam wczoraj świeżutkie śledzie , uśmiech na twarzy miałam jeszcze przez godzinę . Potem myślenie jak je zrobić by nie zabić ich smaku , aby były jak najbardziej naturalne . I wymyśliłam :)
Pieczony śledź z dipem szpinakowym
składniki
3 szt śledzie świeże,
1 garść szpinaku świeżego
chilli,
olej rzepakowy,
bazylia,
sól morska,
pieprz kolorowy
Śledzie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy solą morską i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min , zależy od wielkości śledzia.
Robimy dip. Szpinak myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Świeżą bazylię myjemy i też kroimy w paseczki. Dolewamy dobrej jakości olej rzepakowy. Solimy dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mieszamy. Upieczone śledzie podajemy z dipem.
Nie jadłam nigdy pieczonego śledzia :D Ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuń