środa, 20 lutego 2013

Pieczony śledź z dipem szpinakowym

 Dorwałam wczoraj świeżutkie śledzie , uśmiech na twarzy miałam jeszcze przez godzinę . Potem myślenie jak je zrobić by nie zabić ich smaku , aby były jak najbardziej naturalne . I wymyśliłam :)


Pieczony śledź z dipem szpinakowym

składniki

    3 szt śledzie świeże,
    1 garść szpinaku świeżego
    chilli,
    olej rzepakowy,
    bazylia,
    sól morska,
    pieprz kolorowy

Śledzie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy solą morską i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min , zależy od wielkości śledzia.
Robimy dip. Szpinak myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Świeżą bazylię myjemy i też kroimy w paseczki. Dolewamy dobrej jakości olej rzepakowy. Solimy dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mieszamy. Upieczone śledzie podajemy z dipem.



1 komentarz:

  1. Nie jadłam nigdy pieczonego śledzia :D Ciekawa jestem jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń