Takie mini pizze nikomu nie zaszkodzą nawet kobietką na diecie . Smaczne , pełne witamin i soli mineralnych . Smakują i z ketchupem i z sosem czosnkowym .
Mini pizza z cieciorką i szpinakiem
składniki
2 szklanki mąki,
Sól,
1/4 kostki drożdże,
1/2 szklanki mleka,
1 garść szpinaku świeżego
10 dag pieczarek
1/2 puszki cieciorka,
mozzarella w kawałku,
zioła prowansalskie
1 łyżka oleju
Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz