sobota, 2 lutego 2013

Kolanka zapiekane z jabłkiem

Wspaniały deser jak i szybki obiadek na słodko. zapach jabłek i cynamonu rozchodzi się po całym domu , robi się ciepło , przyjemnie i smacznie .

Kolanka zapiekane z jabłkiem

składniki

    1 opakowanie kolanka makron MIędzybrodzki
    1 kg jabłek
    1 łyżka masło,
    3 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu,
    1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
    4 łyżki cukru

Makaron kolanka gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy. Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę. Na patelni podsmażamy jabłka z cukrem. Dodajemy cynamon ,kardamon i gałkę mielona do smaku. Smażymy jak dżem , nie za długo żeby były kawałki jabłka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem nakładamy warstwę makaronu przykrywamy jabłkami i nakąłdamy drugą warstwę makaronu. Na wierzch posypujemy cynamonem i układamy płatki masła. Zapiekamy ok 25 min w piekarniku w ok 180 stopniach. Podajemy na zimno lub ciepło.




Użyłam smacznego makaronu MIĘDZYBARODZKI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz