sobota, 23 lutego 2013

Zapiekanka makaronowa ala Strogonow

Kto nie lubi zapiekanek ta jest nie co inna i ma troszkę kalorii , ale warto smakuje wybornie.

Zapiekanka makaronowa ala Strogonow

składniki
   1 opakowanie makronu Miezybrodzki
    1 szklanka śmietany,
    5 łyżek ketchupu,
    2  jajka,
    papryka słodka,
    pieprz biały
    ogórki konserwowe,
    20 dag ser zółty,
    1/2 kg szynki bez kości,
    2 łyzeczki przyprawy do karkówki,
    olej,
    sos sojowy

Szynkę mięso kroimy w kosteczkę , posypujemy przyprawą do karkówki i sosem sojowym , smażymy na oleju. Lekko podlewamy i dalej smażymy , aby szynka była prawie gotowa- miękka. makron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę ,ketchup ,jajka -paprykę słodką ,pieprz i ok 15 dag startego sera -resztę zostawiamy i mieszamy dobrze. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu potem wlewamy usmażone mięso z patelni wraz z powstałym sosem. Nakładamy kolejną warstwę makaronu. zalewamy śmietaną z jajkami. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min. Po tym czasie posypujemy serem zółtym i jeszcze zapiekamy z 10 min. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi.





Do zapiekanki użyłam makaronu kolanka MIĘDZYBRODZKI



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz